Jaký je nejzdravější chléb?

Jaký je nejzdravější chléb?

Jaký je nejzdravější chléb? 13 říj

Jaký je nejzdravější chléb?

Někdy se snažíme dodržovat zdravý jídelníček a vybíráme zdravé potraviny, pokud se týká ovoce a zeleniny. Máme raději organické saláty, skvěle ochucené smoothie nebo chutné celozrnné těstoviny. Ale když přijde na chléb, jsme zmateni. Jaký chléb máme jíst? Který chléb je nejzdravější? Je něco jako „nezdravý“ chléb? Pojďme se na to podívat!

Porozumění výživové hodnotě chleba

Dokážu si představit, jak se tváříte. Říkáte si: "Veronika, to je jen chléb! Je to přece jen kousek těsta!". No, milí přátelé, musím vás vyvést z omylu. Výběr vhodného chleba může mít velký vliv na celkovou výživovou hodnotu našeho jídla. Mezi těmi regály plnými různých druhů, tvarů a velikostí chleba může být náš výběr chleba zásadní pro naše zdraví.

Vlk, můj drahý Rostislav, má rád klasický bílý rohlík. Je to taková jeho slabost, víte? Ale já se občas pokusím ho přesvědčit, aby zkusil něco trochu zdravějšího. A kdo by mu mohl odolat, když se na mě podívá těmi velkými modrými očima a řekne: "Ale, Veroniko, to je chléb. Chutná mi a je mi dobrý. Co je na tom špatného?"

A pak se s ním pokusím podělit o některé fakta. Chléb může být skutečně zdravý nebo nezdravý v závislosti na tom, jaké ingredience obsahuje a jakým způsobem byl vyroben. Mimo jiné přitom hraje roli typ mouky, proces výroby, a také to, zda je chléb zakysaný nebo ne.

Držme se celozrných produktů

Chléb, který je vyroben z celozrnné mouky, je obecně považován za nejzdravější. Celozrnná mouka obsahuje všechny části zrna - otrubu, klíček a endosperm. Na rozdíl od bílé mouky, která prochází procesem výroby, při kterém jsou otruby a klíček odstraněny, celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, železa a B vitamínů.

Během jedné z našich rodinných návštěv jsem se rozhodla připravit celozrnný chléb pro naši rodinu. Můj kocour Mrkev skočil na stůl, abychom ho mohli sledovat (a já jsem ho okamžitě napomínala a požádala Rostislava, aby ho sundal). Když jsem začala hnětat těsto, můj vnuk mi řekl: "Babičko, proč ten chléb vypadá tak divně?"

Když jsem mu ale vysvětlila výhody celozrnného chleba, byl nadšený. Dokonce mi pomohl chléb vložit do trouby a že to bylo radosti, když viděl, jak se z malé boule těsta stává krásný bochník chleba.

Co je s tím zakysaným chlebem?

Jestli jste sledovali trend v posledních letech, pravděpodobně jste si všimli, že zakysaný chléb je čím dál populárnější. A pokud se ptáte na můj názor, je to skvělá věc! Zakysaný chléb je tradiční způsob výroby chleba, který používá divoký kvas na fermentaci těsta, místo kvasnic.

Zakysaný chléb má nižší obsah fytátu, což je látka, která může bránit vstřebávání minerálů v našem těle. Navíc, proces kvašení může pomoci rozkládat některé z glutenu v chlebu, což může být nápomocné pro lidi s citlivostí na gluten.

Ještě si pamatuji na dobu, kdy jsem poprvé objevila zakysaný chléb. Vyzkoušela jsem recept, který mi dal jeden z mých přátel. První pokus byl... tedy, řekněme, méně úspěšný. Ale pak jsem Objevila ten správný způsob, jak si vyrobit vlastní domácí základní kvas, a od té doby je to mé oblíbené pečivo.

Nakonec, poslouchejte své tělo

Na konci dne je nejdůležitější poslouchat své tělo. Některým lidem může chléb z bílé mouky vyhovovat, zatímco jiní se mohou cítit lépe po konzumaci celozrnného chleba nebo chleba bez lepku. Nemusíte se cítit špatně, když si občas dáte krajíc chleba, který není zrovna ten nejzdravější.

Ve skutečnosti jednou týdně pořádám takzvaný "den cheat" (nebo jak říká můj Rostislav - den volna), kdy si mohu dopřát něco, co mi normálně nedělá dobře. A víte co? Obvykle si vyberu rohlík, který miluje můj Rostislav. A on mi na oplátku pomůže zvládnout mou slabost pro slané sušenky.

Na závěr vám chci říct následující: Každý je jiný a každý potřebuje jiný druh chleba. Někdy je nejzdravější chléb ten, který vás udělá šťastnými. To je pro mne ten nejlepší a nejzdravější chléb.



Napsat komentář