Proč jíst chleba?

Proč jíst chleba?

Proč jíst chleba? 7 lis

Úvod do světa chleba

Chleba je pro mnoho z nás tak samozřejmou součástí našeho jídelníčku, že o něm většinou ani nepřemýšlíme. Až na Rostislava, můj manžel, který je tak trochu chleboholik. Vždy na něj patřím s úsměvem, jak si potichu mumlá koláček chleba, který si namočí do polévky, nebo jak tu a tam ukradne krajíc chleba našemu synovi Jaromírovi. Power chleba je v naší rodině pomalu připisována až do kategorie superhrubé.

Chleba – zdravé jídlo plné výživy

Nejprve přijměme fakt: Chleba není naším nepřítelem. Ve skutečnosti je chleba plný výživných látek, které naše tělo potřebuje. Pokud si vyberete celozrnný chleba, budete mít též velký příjem vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení. Chleba je také dobrým zdrojem energetických sacharidů, které jsou pro nás nezbytné. A v neposlední řadě chleba obsahuje také řadu důležitých vitamínů a minerálů. Může se tak pochlubit obsahem železa, zinku, hořčíku či vitaminu B.

Kvalita před kvantitou

Myslím, že nás celozrnný chleba nebaví. Celozrnný chleba ale může být opravdu chutný a je mnohem zdravější než bílý chleba, který se obvykle podává s jídlem. Kdyby Rostislav měl volbu, občas by jíst celozrnný chleba, na který je tak hrdý. Ale i tak si myslí, že je důležité začít přemýšlet o kvalitě chleba, který jíme. Koneckonců, jde o naše zdraví a o zdraví našich dětí. Moje dcerka Eloíza naštěstí miluje celozrnné pečivo!

A jak to dělají v jiných zemích?

Jestliže u nás patří k tradičnímu snídani rohlík s máslem a marmeládou, ve Francii si na stolech ráno najdete bagety, ve Velké Británii tousty s marmeládou a ve Španělsku jsou velmi oblíbené bagety potřené rajčatem. A co tak Japonsko? Tam si na snídani dají rýži s rybou. Takže klasický japonský chlebik bohužel moc neokoušíme.

Pečení chleba doma – zážitek pro celou rodinu

Není to tak dávno, co jsme se rozhodli vyzkoušet pečení chleba doma. S překvapením jsme zjistili, jak je to zábavné a jak nádherně voní celý dům. Dokonce i Jaromír se nám připojil a pomáhal s hnětením těsta. To byla pravá rodinná zábava. A ten chlebíček? Absolutně vynikající.

Chleba a zdravé střevo?

Dlouho jsem váhala, jestli chleba má něco do činění se zdravým střevem, ale výzkumy ukazují, že má. Jíst chleba může být velmi prospěšné pro naše střeva, pokud se jedná o celozrnný chleba. Jako dobrý zdroj vlákniny může chleba pomoci zlepšit trávení a podpořit zdraví našich střev.

A jaký je váš vztah k chlebu?

Na závěr bych chtěla říci, že chleba je skvělá potravina, kterou bychom měli všichni v našem jídelníčku co možná nejčastěji zahrnout. Ať už si ho užíváte s máslem, džemem, sýrem nebo jen tak, vychutnávejte si ho, protože je to opravdu výživné jídlo, které nám může přinést mnoho zdraví. A jaký je váš vztah k chlebu? Ráda bych se dozvěděla vaše názory a příběhy, které byste se se mnou chtěli podělit.



Napsat komentář